Algemeen
Mensen die geen spiertraining doen, lopen groter risico op vele aandoeningen
“Use it or lose it” meer gebruiken!
De achteruitgang van spieren is een natuurlijk proces, maar een zittende leefstijl en weinig fysieke inspanning versnellen het proces.
Feit is dat we tussen ons 30e en 80e levensjaar 50% spiermassa verliezen, 1% per jaar. Gemiddeld verliezen mensen ook zo'n 30% van hun spierkracht tussen hun 50ste en 70ste levensjaar. Aan deze gegevens alleen hangen ontzettend veel gezondheidsnadelen vast. Dit proces wordt nog eens versterkt door sedentaire leefstijl en langdurig zitten. De eerste symptomen van spieratrofie is dat mensen merken dat ze zwakker worden. Men krijgt ook een steeds meer voorovergebogen houding en problemen met lopen. Ook bedlegerigheid heeft intensieve invloed op onze spiermassa, men levert 1% aan spierkracht in voor iedere dag dat men in bed doorbrengt.
De achteruitgang van spieren is een natuurlijk proces, maar een zittende leefstijl en weinig fysieke inspanning versnellen het proces dus. Leeftijdsgebonden spierverlies wordt ook wel sarcopenie genoemd, wat betekent “verdwijnend vlees”. Sarcopenie is niet onontkoombaar en hoort bij het ouder worden. Je kunt spiermassa die verloren is gegaan gelukkig wel weer opbouwen en dat kan alleen met krachttraining.
Omdat er zoveel nadelen kleven aan het verlies van de spieren, adviseert de Gezondheidsraad vanaf november 2017 voor iedereen, jongeren, volwassenen en ouderen, 2 a 3 keer per week spiertraining.
Geen hype, maar een onderdeel van het dagelijkse leven
Spiertraining is in de afgelopen 35 jaar met name gedaan voor prestatie verbetering en voor het uiterlijk. Vandaag de dag is spiertraining echter erkend als een structureel preventief onderdeel van onze dagelijkse leefstijl. Mensen die geen spiertraining doen, lopen gewoonweg groter risico op vele aandoeningen. Zoals het tandenpoetsen een dagelijkse gewoonte is geworden van ons allemaal, zo zal spiertraining een wekelijkse gewoonte moeten gaan worden van ons allemaal. Want het lichaam kan er niet tegen als we het even af laten weten, het luistert onverbiddelijk en heeft die wekelijkse krachtsessie nodig.
‘Use it or lose it’ mag weer gebruikt worden, want het is nergens zo toepasbaar als voor onze spieren.
Bron: EFAA