Afslanken en leefstijl
Voeding labelen "gezond of ongezond"
Labelen van voeding in ‘gezond’ of ‘ongezond
Vaak labelen we onze voeding als 'gezond'of 'ongezond' maar waar baseren we dit eigenlijk op? Onbewust en vaak onterecht worden bepaalde voedingsmiddelen in een goed of fout categorie geplaatst.
Dit blijft een veelbesproken onderwerp voor zowel de experts als de consument. In dit blog probeer ik wat meer duidelijkheid te bieden op dit vlak.
Energie
Als we kijken naar het in categorieen plaatsen van 'goed' en 'slecht' voor de gezondheid zijn er een aantal dingen die over het hoofd worden gezien. Het labelen van voeding kan ervoor zorgen dat er een slechte relatie met voeding ontstaat met alle psychische problemen als gevolg. Daarnaast kan het zorgen voor een tekort aan micronutrienten. Het is dus des te belangrijk om naar de voedselkwaliteit te kijken, de functie van voeding te zien en vanuit daar je keuze te maken. Het is daarbij belangrijk niet te denken in producten maar in nutrienten. Dit is een andere manier van denken maar het is de fundering van een uitgebalanceerd voedingspatroon.
Nutrienten
Voordat ik verder ga over 'de relatie met voeding' is het belangrijk om het begrip nutrienten te begrijpen. Nutrienten zijn voedingsstoffen die onmisbaar zijn voor gezonde lichaamsfuncties. Er is een verschil tussen macronutriënten en micronutriënten, grofweg macro’s en micro’s genoemd. Macro’s eet je in grote hoeveelheden en zijn de bouwstenen van je dagelijkse dieet. Denk aan eiwitten, koolhydraten en vet. Vitamine en mineralen zijn micro’s. Hiervan is het belangrijk dat je er genoeg van binnenkrijgt om gezond te blijven (of dat je meer vitamines opneemt), maar dat hoeven geen enorme doses te zijn.
Relatie met voeding
Laten we eerste eens beginnen met het fenomeen 'zwart' op 'wit' denken. Zwart of wit denken op het gebied van voeding kan je relatie met voeding namelijk verslechteren, waardoor het risico op overeten nog meer wordt verhoogd. het indelen van producten in een goed of slecht kamp of in 'gezond'of 'ongezond' kan je beeld van voeding volledig in de war brengen.
Hoeveel mensen zie je bijvoorbeeld de labels 'clean' of 'niet clean' op producten plakken, waarbij ze zichzelf beperken tot een lijst voeding om vervolgens helemaal los te gaan in het weekend. Je hoeft jezelf geen schuldgevoel aan de praten, wanneer je en zogenaamd slecht voedingsmiddel hebt gegeten. Let er wel op dat het verstandiger is om te focussen op echt en natuurlijk voedsel, om je lichaam te voeden.
het is belangrijk om te leren, je lichaam functioneel te voeden in plaats van emotionele redenen, denk hierbij aan verveling, gewoontje of stress. Dit is een gedachtegang die je langzaam zal moeten toepassen. Op deze manier ben je beter in staat om je doelen te behalen en een goede relatie met voeding te onderhouden.
Gezond versus niet gezond
Gezonde of ongezonde voeding is een zeer gevoelig onderwerp, aangezien het moeilijk aantoonbaar is of iets wel of geen schade toebrengt aan je gezondheid op lange termijn. Want wat is nu echt gezond? Wat defineert dit?
Vergeet niet dat we verschillende voedingsmiddelen eten, door elkaar en met elkaar. Het is dus moeilijk om met zekerheid te zeggen dat product A op lange termijn een verhoogd risico op kanker heeft. Waar geen rekening mee wordt gehouden is dat in de meeste gevallen mensen die 'ongezonde voeding' eten/ drinken, daarnaast andere 'verkeerde' leefstijlpatronen hebben zoals; roken, drinken, slecht slapen of stress. Wat van die factoren veroorzaakt dan effectief de verhoogde kans op ziekten? Is een glaasje wijn dan echt zo slecht als je daarnaast sport, genoeg slaapt en weinig tot geen stress ervaart? Ik denk van niet! Is dat zelfde glaasje wijn een risico in combinatie met roken, stress, ongezonde voeding en weinig slaap? Ik denk van wel. Maar daar mag je natuurlijk zelf over oordelen!
BRAVO factoren
Het is niet zozeer producten als 'goed'of 'slecht'zien, maar in plaats daarvan te kijken naar de hoeveelheid in combinatie met de dosis van andere risicovolle factoren (ongezonde eetgewoontes, veel stress, slaaptekort, roken enzovoort).
Dit noemen we de BRAVO- factoren;
B= bewegen
R= roken
A= alcohol
V= voeding
O=ontspanning
De combinatie van dit allemaal kan elkaar versterken en zich uiten in een ongezonde leeftijd, wat zich weer kan uiten in gezondheidsrisico's. Ondanks dat het niet precies te zeggen is welke producten of voedingsmiddelen gezond of ongezond zijn, kunnen sommige voedingsmiddelen eerder voor problemen zorgen dan anderen. Zo kan een overmaat aan 'gezonde' voedingsmiddelen evengoed ongezond zijn, terwijl 'ongezonde' voedingsmiddelen in bepaalde mate geen negatieve consequenties hoeven te hebben op je gezondheid. Het verschil ligt hem vooral in de hoeveelheid en de combinatie met andere leefstijlfactoren.
Gezond
Hopelijk heeft dit blog je inzicht gegeven in de mindset omtrent 'goed' of 'fout' denken. Het product zelf, alleenstaand, bepaald dus niet zozeer of iets 'goed' of 'slecht' is. Het gaat dus altijd om de combinatie met andere leefstijlfactoren. Je kunt hier de BRAVO- factoren naast leggen. Door de juiste eetgewoontes aan te leren, wordt het een stuk makkelijker om gezond te eten.